Verhaal van de ontwerpers

Alexandre Emerit

Troll & Dragon: een spannend spel voor kinderen vanaf 7 jaar

Wie ben je?
Ik ben al sinds de geboorte van mijn zoon in 2015 bezig met het ontwerpen van spellen. Vanaf toen ben ik erin gedoken, zou je kunnen zeggen. Het zusje van mijn zoon was toen al een beetje ouder en ik begon spelregels van bestaande spellen aan te passen zodat ik ze ook met haar kon spelen. Op een dag werd ik wakker met een idee en ik wilde zien of ik in staat was om er iets mee te doen. Dat was de eerste stap…de andere stappen volgden vanzelf.

Vertel ons eens iets over jouw spel

Het idee voor het spel kreeg ik tijdens een dutje waarbij ik nooit echt in slaap viel. Het eerste spelprincipe was gebaseerd op gevoelens die ik associeerde met spellen uit mijn kindertijd.

Voor zover ik me kan herinneren, heb ik altijd spelletjes gespeeld. Mijn grootmoeder was gek op spelletjes en liet ons allerlei soorten spellen spelen: kaartspellen, bordspellen en spelletjes met dobbelstenen.

Ik herinner me nog helder een kansspel met 3 dobbelstenen, een potlood en een blok papier. Dankzij dit spel wilde ik ook graag zelf een kansspel met een dobbelsteen ontwerpen. Het oorspronkelijke prototype heette Het Drakenhol, een naam die we eigenlijk nog maar recent hebben veranderd naar Troll & Dragon, omdat dit internationaal gezien gemakkelijker is.

Het thema is duidelijk: vanaf het begin moeten de spelers zoveel mogelijk goud verzamelen zonder betrapt te worden door de monsters in de grot. De spanning die je voelt als andere spelers met de draakdobbelsteen gooien, laat je hart tekeer gaan en wanneer het je lukt om een grote zak met goud en diamanten onder de neus van de Draak weg te kapen, dan heb je heel veel plezier met het spel. De regels kunnen in 3 minuten worden uitgelegd en het spel is toegankelijk voor kinderen vanaf 7 jaar. Omdat alle spelers tegelijkertijd het spel spelen dankzij de draakdobbelstenen, zijn alle spelers tijdens het hele spel actief. Op deze manier is het een spel waaraan zowel kinderen als volwassenen plezier kunnen beleven (het is zelfs ook te spelen met alleen volwassenen!)

Wat is er tijdens de ontwikkeling veranderd?

Tijdens de verdere ontwikkeling van het spel met het team van LOKI zijn enkele spelonderdelen aangepast om de spelervaring te verbeteren en om het gemakkelijker te maken om aan het einde van het spel punten te scoren. Het potlood en papier werden vervangen door diamanten en goudklompjes. Dit is een eenvoudige en efficiënte manier om te vermijden dat spelers punten tellen bij het rollen van de dobbelstenen. Het moeilijkste was om een verhouding te vinden tussen de verschillende dobbelsteenzijden zodat er steeds spanning bleef voor de spelers in beide delen van het monsterhol. Bij een te gemakkelijke situatie zou de spanning tijdens het spel verloren gaan en de spelers zouden zich gaan vervelen.

Ik denk dat Troll & Dragon door LOKI werd uitgekozen omdat het heel toegankelijk is voor kinderen en plezier bij iedere speler gegarandeerd is. Daarnaast kon het team met het thema een prachtige wereld creëren. Een andere belangrijk kenmerk is dat geen enkele speler zich hoeft te irriteren tijdens het spel want je hebt in de Diamantgrot slechts 1 goede worp nodig om weer kans te maken op de overwinning.

Het geeft me echt enorm veel plezier om spellen te ontwerpen en deze met mijn kinderen te kunnen spelen.

Een spel biedt je altijd wat om te leren. Bij Troll & Dragon leer je hoe je risico’s neemt en leert je meer over kans en waarschijnlijkheid.

Nog iets anders?

Ik zou graag het hele LOKI team willen bedanken voor al het werk dat ze hebben gedaan, in het bijzonder Aurélie (project manager). Allereerst omdat zij de ontwerper echt volledig bij het ontwikkelingsproces van het spel betrekt, maar ook omdat ze voortreffelijk werk heeft geleverd bij de creatie van het materiaal en de inhoud. Ik had nooit durven dromen dat het eindproduct zo geweldig zou zijn en ik ben hier enorm dankbaar voor. Daarnaast zou ik ook nog iedereen willen bedanken die deel heeft uitgemaakt van dit avontuur (men weet wie ik bedoel, en zoniet dan moet men maar eens achterin de spelregels kijken).