Verhaal van de ontwerpers

Théo Rivière en Ludovic Maublanc

SOS DINO: een coöperatief spel voor kinderen vanaf 7 jaar

Wie zijn ze?

Wij ontwerpen spellen – de een sinds 2004 en de ander sinds 2003 – voornamelijk voor de lol. We hebben elkaar ontmoet toen we allebei op zoek waren naar een partner om mee samen te werken. We begonnen zo al snel ideeën uit te wisselen, waarbij één idee ging over 4 schattige dinosaurussen…

Vertel eens iets over jullie spel:

We zijn allebei gek op dinosaurussen en wilden er al lang een spel van maken. Op een dag had Théo ergens gommetjes gevonden in de vorm van dinosaurussen. Vanaf die dag waren we er echt van overtuigd dat we er een spel voor kinderen van wilden maken. We vinden beiden dat dinosaurussen fascinerend zijn, maar als thema van spellen zie je ze niet zo vaak. We werden bij de ontwikkeling van het hele verhaal en universum van het spel geïnspireerd door alle populaire beelden over dino’s: vulkanen, meteorieten, dinosaurussen die naar hun nest vluchtten, etc.

Helemaal in het begin heette het spel simpelweg “Het Dinosaurus Spel“ maar later hebben we het “Opgepast: Dino Gevaar“ genoemd. Dit was een eerbetoon aan de geweldige show “Star-crossed” en de geweldige zanger Gilles Stella. Nu is de uiteindelijke naam SOS Dino geworden, wat perfect past bij het verhaal en internationaal gezien werkt deze naam ook goed!

Het spel sprak het team van LOKI aan omdat ze op zoek waren naar een spel waarbij de spelers moeten samenwerken. Het spelsysteem en de spelonderdelen trokken hen ook aan. Het spel betrekt kinderen erg goed bij het spel omdat het een echt verhaal vertelt: je kan de lava beetje bij beetje zien stromen. Tijdens speltestsessies in scholen was het spel een grote hit. De leerlingen bleven naar het spel vragen en het bleef dus in hun hoofden hangen – wat natuurlijk fantastisch nieuws was!

De pluspunten? Dit coöperatieve spel heeft een geweldig verhaal en super coole spelelementen!

Samenwerking is een vaardigheid die volgens ons heel belangrijk is om te leren.

Het was duidelijk een uitdaging om een kinderspel te ontwerpen omdat we eerder altijd games voor oudere spelers gemaakt hadden, maar het was een fijne ervaring om eens uit onze comfortzone te stappen en aan een speltype te werken dat we nog nooit eerder hadden gecreëerd. We hebben ons vaak afgevraagd hoeveel spelregels een kind eigenlijk kan verwerken, want het spel moest uiteraard wel interessante keuzes bevatten. We hebben niet specifiek aan het educatieve aspect van het spel gedacht bij het ontwerpen ervan, maar wel aan de vaardigheden en lessen die een kind zou leren als resultaat van de speldynamiek van SOS Dino. We wilden daarom een spel ontwerpen waarbij er samen met anderen gespeeld moet worden.

Nog iets anders?

LOKI is cool!