Verhaal van de ontwerpers

Marie and Wilfried Fort

Farmini: een kaartspel voor kinderen vanaf 5 jaar

Wie zijn jullie?
We zijn een getrouwd koppel en ouders van 2 zonen. We hebben in 2010 ons eerste prototype van een spel ontworpen en zijn dit sindsdien blijven doen! Al snel werden we dol op het creëren van spellen voor kinderen. Hoewel onze eigen kinderen ondertussen al niet meer zo klein zijn, is dit tot de dag van vandaag nog steeds onze passie!

Vertel ons iets over jullie spel:

We kwamen in augustus 2016 op het idee voor dit spel; we waren net terug van een weekje vakantie waarbij we, helemaal geïsoleerd van de rest van de wereld, de bergen ingetrokken waren. We staken onze uitgeruste koppen bij elkaar met daarbij de volgende criteria: een spel ontwerpen dat niet teveel plaats in beslag neemt en dat zowel voor kinderen als voor hun ouders leuk is om te spelen. Het ene idee leidde tot het andere en al snel hadden we een leuk spelproject om aan te werken. Op mijn veld zag het levenslicht en ontwikkelde zich tot het spel dat nu Farmini heet .

Als we erover nadenken is Farmini waarschijnlijk geïnspireerd op één van onze vroegere prototypes. Het was een spel met veel, heel erg veel, spelonderdelen (veel te veel eigenlijk) waarbij je een hek rond je schapen moest vormen om ze tegen wilde dieren te beschermen. Dit prototype belandde al snel achter in de kast maar het basisidee ervan bleef in ons achterhoofd aanwezig.

Als we spellen ontwerpen, zeker als het voor kinderen bedoeld is, bedenken we er graag een verhaal bij.

Daarom komen we vaak eerst met het idee van het thema van een spel en het spelmechanisme helpt ons er dan bij om het verhaal te vertellen. Voor Farmini was het idee om hekken te vormen rond je boerderij eigenlijk het basisidee voor het hele spel. Al bij de eerste momenten van het brainstormen kwam dit thema naar voren. Het thema, en meer specifiek het verhaal dat we wilden vertellen, zou kinderen moeten laten wegdromen, reizen en hun dagelijkse leven doen vergeten… We proberen altijd, zover het mogelijk is, elk thema of verhaal dat niet aan dit criterium beantwoordt, te vermijden. Bij Farmini vergroten spelers hun boerderij met hekken om hun dieren of om hun maïsvelden te beschermen. Zo zijn er 2 manieren om punten te scoren, wat het spel interessant maakt terwijl het toch nog altijd geschikt blijft voor kinderen.

Wat is er tijdens de ontwikkeling veranderd?

Farmini werd door LOKI uitgekozen omdat men op zoek was naar een klein kaartspel met een eenvoudig maar efficiënt spelmechanisme. Het spel heeft ook als meerwaarde dat het een hele jonge doelgroep (vanaf 5 jaar) kan bereiken. Het plaatsen van kaarten zorgt er voor dat kinderen zich in de ruimte van het spel projecteren en hun ontwikkeling in het spel inzien. De wolf voegt ook spanning toe aan het spel. Dit zijn maar enkele van de aspecten die LOKI ervan hebben overtuigd het spel in hun catalogus op te nemen!

Tijdens de ontwikkelingsfase organiseerden we zelf regelmatig speltestsessies in lokale basisscholen. We hebben zoveel plezier gehad tijdens deze sessies! En zo werden we ervan verzekerd dat de spelmechanismen perfect bij de doelgroepleeftijd pasten.

Tegelijkertijd bezocht het LOKI-team ook scholen om tijdens het hele creatieve proces de spellen te testen om er zeker van te zijn dat ze door kinderen werden gewaardeerd.

Nog iets anders?

Heel veel dank aan het hele LOKI team! Het was echt erg fijn om met hen samen te werken! We hopen dat iedereen, van jong tot oud, heel veel plezier beleeft aan het Farmini spel!