Verhaal van de Artiest

Paul Mafayon

Troll & Dragon: een spannend spel voor kinderen vanaf 7 jaar

Wie is hij?
Ik zou normaal gesproken beginnen met vertellen hoe oud ik ben, maar ik passeer dit jaar een belangrijke mijlpaal, en het is er eentje die pijn doet. Dus laten we zeggen dat ik oud genoeg ben om de eerste stappen van Space Sheriff Gavan op tv te hebben gezien. Ik heb 3 kinderen en ik ben al bezig met tekenen sinds ik 3 jaar oud was. Om een lang verhaal kort te maken: ik heb jaren in de gewerkt in de videogames sector, maar sinds 2015 beleef ik heel veel plezier in het maken van bordspellen. Mijn grafische stijl is heel gevarieerd: van zombies in “Off the Dead” tot gestoorde gekken in “Loony Quest” of de covers van heroïsche fantasy boeken; er is zoveel om te verkennen. Een terugkerend element in al mijn stijlen is mijn voorliefde voor felle kleuren!

Vertel eens iets over je spel:

Ik heb Troll & Dragon met mijn zoontje van 8 jaar gespeeld en we hebben heel veel plezier gehad samen. Ik moet zeggen dat ik echt verrast was door deze ervaring. Ik had niet verwacht dat ik met het spelen van een spel “voor kinderen” zoveel plezier zou beleven. Als volwassene dacht ik dat ik het wat saai zou vinden, maar dat was helemaal niet het geval. De regels zijn echt goed doordacht en bij het spelen van het spel voel je je precies zoals de personages uit het spel zich zouden voelen bij het wegkapen van de schat van de Draak. We werden bevangen door goudkoorts, een hebberig en onweerstaanbaar gevoel…maar tegelijkertijd waren we ook bang. We gooiden zo snel als we konden met de dobbelstenen om zo veel mogelijk schatten te kunnen verzamelen waarbij we altijd de Draak goed in het oog hielden, in de hoop dat hij nog altijd in een diepe slaap lag. Deze beide gevoelens gaan heel goed samen. We speelden om ons bang te voelen…mijn zoon was heel vaak angstig, maar het was dat soort lichte angst die kinderen graag voelen, het soort angst dat ze een positieve energie geeft en zich uit in een heleboel gegiechel. En gegiecheld werd er, of we nu uit het Drakenhol konden ontsnappen of niet.

Ik denk dat het thema perfect bij het spel past. Bij het spelen kun je je perfect in de personages inleven. De regels gaan goed samen met de fantasiewereld van het spel. Als dingen zo goed samengaan, moet je je afvragen wat er eerst was. Werd de wereld geïnspireerd door het spel? Of was het juist omgekeerd? Het laatste spel waarbij ik hetzelfde gevoel heb gehad, was Photosynthesis.

…en jouw inspiratie om te tekenen!

Er zijn een paar factoren waarmee ik rekening moet houden als ik aan een nieuw project begin. Allereerst moet het universum me aanspreken, aangezien inspiratie en plezier hand in hand met elkaar gaan. Zonder plezier is het te moeilijk (ik zou zelfs zeggen onmogelijk) om goede illustraties te maken. Vervolgens moet ik de uitgever van het spel kunnen vertrouwen. Ik doe dit werk zodat mijn illustraties door zoveel mogelijk mensen worden gezien. Iedere artiest wil dat zijn werk een zo groot mogelijk publiek bereikt en de uitgever speelt hierbij een sleutelrol. Zullen ze het spel goed promoten? Zal het eindproduct van goede kwaliteit zijn? In hoeveel landen zal het spel gedistribueerd worden? Etc… Er zijn veel aspecten die er toe doen, onder de duizenden spellen die elk jaar worden uitgebracht. Bij Troll & Dragon was het gecreëerde universum duidelijk heel aantrekkelijk en aangezien ik al meerdere keren met het LOKI team had samengewerkt, wist ik dat het spel van hoge kwaliteit zou zijn.

Het frustreert me soms dat ik aan een spel aan het werken ben maar het niet met mijn kinderen kan spelen omdat de regels te complex zijn. Daarom heb ik heel veel plezier gehad bij het werken aan projecten voor kinderen. Ik had vroeger al wat illustraties gemaakt voor deze doelgroep toen ik aan Loony Quest meewerkte. Bij Troll & Dragon was het voor mij zelfs nog aangenamer aangezien mijn zoon het prototype van het spel had gespeeld. Hij kijkt er vol ongeduld naar uit om het opnieuw te kunnen spelen, maar deze keer met de illustraties van zijn vader erbij. Ik was in staat om hem tijdens het project in het gehele creatieve proces te betrekken. Dit is een proces wat niet altijd zo gemakkelijk te begrijpen is voor kinderen, dus dit was een unieke kans voor ons beiden.

Een avontuur, een universum, en de personages erin…

Om personages te kunnen tekenen beeld ik me hun persoonlijkheid in. Bij Troll & Dragon is er de Barbaar die, in tegenstelling tot haar naam, zachtaardig is en bang is aangelegd, maar ze heeft haar clan gezworen dat ze het goud uit het Drakenhol zou terugbrengen om te bewijzen dat ze de titel van Barbaar waardig is. Dan hebben we de Ridder, een opschepper die (te)veel aandacht besteedt aan zijn haar en zijn harnas. Hij staat wel altijd klaar om de zwakkeren te verdedigen…alhoewel het wel vaak degenen die hij probeert te beschermen zijn, die hem uit de problemen redden. Dan heb je ook nog de Dief, een handige kerel die goed op zichzelf let in elke situatie. Zijn grappige opmerkingen worden altijd op prijs gesteld door zijn mede-avonturiers, behalve natuurlijk als zij zelf het onderwerp van zijn spot zijn. De roodharige Boogschutter is zonder twijfel het dapperste lid van de bende. Een keer door de nog rokende neusharen van de Draak strijken is voor haar de beste manier om eens goed te kunnen lachen. Ze trekt op avontuur om deze sterke gevoelens te kunnen ervaren en al het goud dat ze vergaart gaat direct naar de armen in het dorp. Als laatste is er de sluwe en moedige Gelaarsde Kat, die discretie en snelheid hoog in het vaandel heeft. Als hij het Drakenhol betreedt, doet hij zijn laarzen om 2 redenen uit, om nog stiller te kunnen zijn maar ook om ze vol te stoppen met glimmende goudklompjes!

Natuurlijk betekent onderzoek alles, wat voor elk project geldt. Voor elk object, personage en plaats moet ik een inspiratiebron vinden. Hoe meer inspiratiebronnen de artiest vindt , hoe beter zijn werk is. Het geeft meer diepgang aan de creaties, meer geloofwaardigheid maar ook meer originaliteit, want door meer inspiratie te vergaren kan je nieuwere en originelere ideeën verzinnen. Ik haal mijn inspiratie uit de echte wereld, omdat we zo de ingebeelde geïllustreerde werelden kunnen begrijpen. Ook inspireer ik me op het werk van andere artiesten die ik bewonder en wiens grafische stijl past bij het thema van het spel en de doelgroep.

Nog iets anders?

Ik vind dat wij in onze kindertijd lang niet zoveel geluk hebben gehad als hedendaagse kinderen. De keuzes waren heel beperkt en spellen waren maar middelmatig, vergeleken met wat er nu bestaat. Ik herinner me nog dat ik me amuseerde met Nain Jaune en Pay Day. Als wij al plezier konden beleven met deze spellen.. dan kan ik me niet eens voorstellen wat een overweldigend plezier onze kinderen vandaag de dag zullen hebben.